Inloggen / Registreren
Blog

QLED vs. OLED tv’s

08.11.2022
NL_Blog_qled_vs_oled_img-blog-cms-900x500.jpg


QLED vs. OLED tv’s

OLED en QLED: de kans is groot dat je deze termen tegenkomt als je op zoek gaat naar een nieuwe tv. Het zijn twee verschillende technologieën met verschillende sterke punten, maar de beste televisies van dit moment hebben één van beide technologieën in huis. OLED en QLED zijn allebei goede technologieën, het ligt aan jouw persoonlijke voorkeur wat jij fijner vindt kijken. Ben jij benieuwd welke technologie het beste bij jouw wensen past? Hisense legt uit wat het verschil tussen OLED en QLED is en helpt je bij het maken van de keuze die bij jou past.

Wat is QLED?

QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. De QLED technologie maakt gebruik van backlight en nanokristallen, waardoor er tot 30% meer kleur uit het scherm gehaald wordt vergeleken met andere technologieën. Een QLED tv heeft dus een extreem goede kleurbeleving. Daarnaast is de helderheid erg hoog, waardoor het beeld zelfs in lichte ruimtes goed blijft.

QLED TELEVISIES >>

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Een tv-scherm met OLED technologie bestaat uit miljoenen onafhankelijke pixels die los van elkaar worden geactiveerd. De pixels produceren hun eigen licht en dat maakt het onnodig om achtergrondverlichting te hebben. Hierdoor zijn OLED tv’s extreem dun. Bovendien is de kijkhoek van een OLED tv uitmuntend.
 

OLED TELEVISIES >>


Verschil OLED en QLED

Het grootste verschil tussen OLED en QLED is manier waarop het beeld is opgebouwd. Een QLED tv maakt gebruik van achtergrondverlichting in de vorm van een LED-paneel, terwijl een OLED tv onafhankelijke pixels heeft. In de praktijk betekent dit dat QLED en OLED verschillen op het gebied van onder andere zwart- en kleurweergave, helderheid en reflectie.


OLEDQLED
Diepste zwartweergaveX
Sterkste licht-donker contrastX
Grootste kleurvolumeX
Hoogste helderheidX
Grootste kijkhoekX
Minste reflectieX
Minste risico op inbrandenX

Diepste zwartweergave

De zwartweergave van een televisie vertelt je hoe donker het zwartste beeld daadwerkelijk is. Bij een OLED tv gaat de pixel volledig uit als deze zwart moet weergeven. Hierdoor is zwart echt helemaal zwart. Bij een QLED tv verduistert het scherm als het zwart moet weergeven. Hier is de zwartweergave net iets minder diep dan die van een OLED TV.

Sterkste licht-donker contrast

Het licht-donker contrast hangt samen met de diepste zwartweergave. Door de onafhankelijke pixels van een OLED tv (in tegenstelling tot het LED-paneel van een QLED televisie) heeft een OLED tv een sterker licht-donker contrast.

Grootste kleurvolume

De combinatie van het aantal kleuren en de maximale helderheid van een televisie is het kleurvolume. Met een OLED tv bekijk je meer dan een miljard kleuren, omdat deze HDR ondersteuning biedt. Met een QLED tv bekijk je evenveel kleuren. Een QLED tv heeft echter Quantum Dot technologie, waardoor iedere kleurnuance perfect wordt weergegeven en kleuren nog meer van het scherm spatten.

Hoogste helderheid

De helderheid van een tv hangt samen met het kleurvolume. Een televisie kan alle kleuren alleen weergeven als het scherm een zeer hoge helderheid heeft. QLED-televisies hebben doorgaans een hogere helderheid, maar met de nieuwste OLED-modellen hoef je jezelf zeker geen zorgen te maken of het beeld er overdag wel goed uitziet.

Grootste kijkhoek

Hoe schuiner je voor de televisie zit, hoe groter de kijkhoek. OLED tv’s hebben een kijkhoek van wel 85 graden. Pas als je nóg schuiner voor de tv zit, worden de kleuren of de helderheid minder. Een QLED tv heeft een kijkhoek van ongeveer 55 graden. Dit betekent dat je bij een QLED tv rechter voor de televisie moet zitten om geen verlies van kleur of helderheid te ervaren dan bij een OLED televisie.

Minste reflectie

Reflectie is de weerspiegeling van een lamp of zonlicht op de tv. Het beeld is daardoor minder goed zichtbaar. OLED televisies hebben vooral bij donkere beelden wat sneller last van reflectie. QLED tv’s hebben een extra laag op het scherm die reflectie tegengaat. Hierdoor blijft het beeld duidelijk, zelfs als er een lamp of zonlicht op de televisie schijnt.

Minste risico op inbranden

Als je tv erg lang hetzelfde beeld toont, heb je een risico op inbranden. Dit betekent dat het beeld als een schim op het scherm blijft staan. Dit is een groter risico bij OLED, maar het werkelijke risico van inbranden is in de praktijk verwaarloosbaar. Zolang je niet dagenlang hetzelfde stilstaande beeld toont, hoef je je om inbranden geen zorgen te maken bij OLED en QLED.

Keuzehulp: OLED of QLED?

LED en QLED zijn allebei technologieën die je terugvindt op high-end tv’s. Het is niet zo dat de één beter is dan de ander. Jouw keuze voor OLED of QLED hangt van meerdere factoren af:
 

  • - Wat kijk je op tv?
  • - Met hoeveel mensen kijk je tv?
  • - Waar zet je de tv neer?


Een OLED tv is geschikt voor jou als je met meerdere mensen tv kijkt en niet iedereen recht voor de tv zit. Het beeld is namelijk zelfs onder een schuine kijkhoek nog goed. Daarnaast komen donkere beelden in bijvoorbeeld een serie of film erg goed uit bij een OLED tv.

Een QLED televisie is geschikt voor jou als je tv in een lichte ruimte met veel zonlicht staat. De kleuren en helderheid van een QLED tv zijn erg goed. Dit is vooral een sterk punt als je films en series in HDR-kwaliteit bekijkt.

Hisense heeft voor iedereen een geschikte tv. Alle modellen zijn smart-tv’s en bieden 4K beeldkwaliteit. Ben jij benieuwd welke Hisense televisie het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze keuzehulp. Dit is een handig overzicht van al onze technologieën: LED, QLED, OLED, Mini-LED en Laser TV.

TV keuzehulp >>

BACK TO TOP